Lakástakarékpénztár
LakásTakarékPénztár tanácsadás
Központban a pénzügyek
+36-20-2247-819 szakerto@penzugyikozpont.hu

"Nekem nem lesz lakásom" - vagy mégis!


Főoldal >> Lakástakarék >> Ltp cikkek >> "Nekem nem lesz lakásom" - vagy mégis!

Bokodi Balázs vagyok 25 éves pályakezdő fiatal és végre szeretném elkezdeni az életemet. A műszaki egyetemet elvégezve a kezdő mérnöki fizetésemet számolgatom, és azt látom, hogy elrohan mellettem a lakáspiac. Szüleim sajnos a saját hitelükkel bajlódnak, így nem számíthatok a segítségükre. A bérlakások ára is az egekben van, szóval lehet, hogy életem végéig a szüleimmel fogok élni?

Azért nem olyan kilátástalan a helyzet, mondja egy idősebb kollégám, javasolva hogy kössek lakástakarék pénztár megtakarítást. Ja, mondom, megnézem, de eszem ágában sem volt még megtakarítgatni. Múlt szerdán aztán nem volt semmi programom, és elkezdtem olvasgatni a témában. Amennyiben kötök egy lakáskassza szerződést, és félrerakok 20.000 vagy merészebb leszek, és 40.000 Ft-t 4 évre, akkor 29 éves koromban lehet valami kezdő tőkém egy hitel felvételéhez. Ez természetesen pénztáranként más-más végösszeget, és EBKM-t jelent.

Rögvest utána is számoltam illetve megnéztem az összehasonlító kalkulátort itt az oldalon, és a következő megállapításra jutottam. Amennyiben minden lakástakarék pénztári cég 30% állami támogatást közvetít, és mindegyiknél 0,1% betéti kamatot kapok a pénzemre, akkor az EBKM számítása nagy mértékben nem térhet el.

A különbségek csak abban az esetben mutatkoznak meg, ha valamelyik futamidő rövidebb, mint a többi, így hamarabb jutok kicsit kevesebb pénzhez, viszont a pénztárban összegyűjtött pénzem kevesebb ideig marad a kasszában.

Vagy amennyiben a szerződéskötési díj, mely ugye a szerződéses összeg 1%-a részben vagy egészben elengedésre kerül és ezt beleszámolják az EBKM számításba, amit nem tartok valószínűnek, hiszen az akciók nem örök érvényűek. Szóval amire rájöttem, hogy engem a lakástakarékok más specifikumai érdekelnek.

De azt hiszem, hogy nem az a lényeg hogy én melyik lakáskasszát választottam, és hogy hány szerződést kötöttem végül, hanem hogy találtam megoldást egy számomra fiatalként kilátástalannak tűnő problémára. Javaslom, minden korombéli hezitáló vagy teljesen tanácstalan társamnak, hogy nyissanak egy számlát, mert az évek így is meg úgy is eltelnek, és nem mindegy hogy a végén lesz-e saját tőke vagy nem.