Lakástakarékpénztár
LakásTakarékPénztár tanácsadás
Központban a pénzügyek
+36-20-2247-819 szakerto@penzugyikozpont.hu

Hogyan működik a lakástakarék-pénztár? Mi a folyamata?


Főoldal >> Lakástakarék >> Ltp cikkek >> Hogyan működik a lakástakarék-pénztár? Mi a folyamata?

A lakástakarék-pénztárakba havonta fizethetünk be egy általunk előre megválasztott megtakarítási összeget, mely 5000 Ft - 20.000 Ft-ig terjedhet. Befizetéseinket a Magyar állam 30%-s támogatással, de maximum évente 72.000 Ft-l támogatja meg.

Az általunk választott lakástakarék-pénztár pedig a választott termék-típus függvényében 0,1-1,5% betéti kamatot fizet a megtakarításunkra. Szerződéskötéskor 5 féle megtakarítási időszak közül választhatunk, melyek lehetnek 4, 5, 6, 8, 10 éves konstrukciók.

Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy az állami támogatás csak abban az esetben jár, ha a minimum 4 éves futamidőt letöltöttük. A futamidők és a választott befizetéseink a tartam alatt változtathatóak. Amennyiben nem takarékoskodnánk végig a 4 évet, az általunk befizetett pénzösszeghez, illetve a betéti kamathoz 2 hónapon belül hozzájuthatunk, de az állami támogatást sajnos nem kapjuk meg.

Az így megkapott pénzösszeget szabadon bármilyen célra felhasználhatjuk. Amennyiben a 4 éves tartamot követően az állami támogatást is megkapva költjük el a megtakarításunkat, annak felhasználási célját a kiutalás előtt meg kell adnunk, és a felhasználást követően igazolnunk kell, hogy ténylegesen arra költöttük el a pénzünket.

A lakástakarék-pénztári szerződésünk, tartalmaz egy a megtakarítási összeg, és a megtakarítás tartamától függően változó mértékű kedvezményes hitel-felvételi lehetőséget. Ez a hitel lehetőség a szerződésünk részét képezi, amennyiben szeretnénk, és megfelelünk a hitelbírálaton, felvehetjük a tartam bármelyik részében, tehát a szerződés kötésekor, vagy a közepén, vagy akár a megtakarítási időszakot lezárva a végén is. A lakástakarékpénztári hitel azért különleges, mert úgynevezett egy kamatperiódusú, tehát a visszafizetésig a kamatok nem változhatnak.

Fogalmak:

  1. saját megtakarítás: az általunk havonta befizetett összeg
  2. állami támogatás: az állam által adott 30% támogatás, mely évente maximum 72.000 Ft lehet
  3. betéti kamat: a lakástakarék-pénztár által adott kamat
  4. összes megtakarítás: a fenti 3 pontban leírtak összege
  5. lakáskölcsön: hitel, melyet a futamidő bármely pontján igényelhetünk
  6. szerződéses összeg: saját megtakarítás+állami támogatás+betéti kamat+lakáskölcsön
  7. szerződéskötési díj: a szerződéses összeg 1%-a

A lakáskölcsönre visszatérve fontos információ, hogy a szerződés megkötésekor már igényelhetjük a szerződéses összeget, ami azt jelenti, hogy még el sem kezdtük a megtakarítást, és nem kaptunk még állami támogatást, vagy betéti kamatot, de hitelként felvehetjük a teljes összeget. Természetesen csak akkor, ha megfelelünk a hitelminősítési feltételeknek!!

A hitel-minősítési feltételek az alábbiak:

A hitelt felvevő személye:
- munkaviszonya: bejelentett folyamatos munkaviszony, több mint 3 hónapja fennálló, melybe nem számít bele a próbaidő
- munkabére: a felveendő hitel, törlesztő részlete, és a lakástakarék-pénztári megtakarításának havi összege, és az egyéb hiteleinek törlesztő részlete együttesen, nem haladhatja meg a nettó jövedelmének 50%-t.

Az ingatlan:
- a hitelbe bevonandó ingatlan értékének értelmezhetőnek kell lennie. Pl: lakóingatlan, elkülöníthető tulajdon viszonyok, statikailag ép, közművek vannak, vagy bevezethetőek.

A vételár:
- a hitelezés esetén minimum kell 20% saját erőnek lennie, mert a pénzintézetek nem finanszíroznak 100%-ban ingatlant.
- A lakástakarék-pénztárban összegyűjtött önerő, csak akkor számít, ha a lakástakarékot vagy lezártuk, vagy a futamidő végén vesszük fel a hitelt!