Lakástakarékpénztár
LakásTakarékPénztár tanácsadás
Központban a pénzügyek
+36-20-2247-819 szakerto@penzugyikozpont.hu

Lakástakarék pénztárak bemutatása

LTP tanácsadás, Lakáskassza


Főoldal >> Lakástakarékpénztárak

Magyarországon jelenleg 3 nagy lakástakarékpénztár megtakarítás van:

Fundamenta lakáskassza Erste lakástakarék OTP lakástakarék

Történelmi áttekintés:

1. Mit jelent a lakás-takarékpénztár?
A lakás-takarékpénztár egy olyan szakosított hitelintézet, mely az ügyfelek lakáscélú megtakarításait hivatott kezelni, állami támogatás lehívása és kedvező hitelfelvételi lehetőség mellett.

2. Miért a Lakástakarékot válasszam?
Államilag támogatott lakásfinanszírozási lehetőség. Lakás-elő takarékosság, melynek előnye, hogy mind a betéti, mind a hitelkamatok a teljes futamidőre rögzítettek, így a vállalt havi pénzügyi terhek előre jól kiszámíthatóak. - Előre meghatározott feltételekkel - Havi megtakarítási lehetőség lakáscélra - Biztonságos : - tőke és hozam garancia védett - állami - törvényi garanciák ( pl. OBA ) - Rugalmas: - változó megtakarítási összeg (3 000Ft.- 20 000Ft.) - változó futamidő 4. évtől – 10. évig - Kedvező kölcsön lehetősége - Nyereség akár évi 10% is.

3. Mitől jó ez a megtakarítási forma?
Ügyfeleink kamatadó-mentesen takarékoskodhatnak, melyre jelentős állami támogatás is igénybe vehető, így a többi befektetéshez képest kiemelkedő, garantált hozamra tehetnek szert. Lakástakarékpénztár

4. Milyen kockázattal jár?
A befizetett megtakarításokat a törvényi szabályozások és a lakás-takarékpénztár zárt rendszerű működése védi, továbbá ügyfelenként 100 ezer euró összegig az elhelyezett betétekre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújt garanciát. Így nem fordulhat elő, hogy a megtakarítási idő végén kevesebb összeghez jut, mint amit a szerződésében a Lakás-takarékpénztár vállalt.

5. Kell kamatadót fizetnem?
Nem. A Lakás-takarékpénztári megtakarítások kamatadó-mentesek.

6. Az állami támogatás alanyi jogon jár?
Igen.

7. Az állami támogatás családon belül megtöbbszörözhető?
Igen. A lakás-takarékpénztári megtakarítások után járó állami támogatás családon belül kötött több szerződés esetén ugyanazon lakáscélra is felhasználható.

8. Az állami támogatást vissza kell fizetnem?
Amennyiben a megtakarítási idő a 48 hónapot meghaladja, és a lakáscél igazolásra kerül a jogszabályban meghatározott határidőn belül, az állami támogatás lehívható függetlenül az eredeti szerződés futamidejétől. Amennyiben a szerződés 4 éven belül megszüntetésre kerül, az állami támogatást vissza kell téríteni, annak kamatával együtt.

9. Milyen célra fordíthatom a megtakarításom?
Lakáscélú felhasználásra, amely magában foglalja többek között a lakás vásárlását, építését, felújítását, lakáscélú hitel kiváltását, stb.

10. Milyen futamidőre köthető?
A megtakarítások 48, 57, 72, 96 és 120 hónapos megtakarítási időre köthetők.

11. Mit jelent a „Szerződés összege”?
A Szerződés összege öt részből tevődik össze:

Lakástakarékpénztár

12. Hiteleknél van árfolyamkockázat?
Nincs. Hiteleink árfolyamkockázat-mentesek, mivel csak forint alapon nyújtjuk.

13. Gyermekeimet hogyan tudom segíteni a termékkel?
Gyermekét kedvezményezettként megjelölve, az ő részükre is igénybe vehető az állami támogatás, így hosszútávon gondolkodva, jelentősen megkönnyítheti gyermeke első lakáshoz jutását.

14. Mennyi a legkisebb havi megtakarítás, amivel köthető?
Már havi 3 000 Ft megtakarítási összegtől igénybe vehető az állam által nyújtott támogatás.